هنر پتینه کاری چیست؟ + همه چیز درباره کاربردهای آن

26 آذر 1403 - آخرین بروزرسانی: 26 آذر 1403
پتینه کاری
زمان تقریبی مطالعه: 12 دقیقه

پتینه کاری، هنرِ روحِ تازه دمیدن در کالبد اشیا و وسایل قدیمی و رنگ و رو رفته است! این روزها پتینه یکی از حرفه‌های هنری پرطرفداریست که می‌توان با استفاده از آن، زیبایی و جذابیت را برای وسایل، ظروف، دیوارهای ساختمان و هر شئ دیگری به ارمغان آورد. به همین منظور، هنرمندان ماهر در زمینه پتینه کاری، با ذوق و خلاقیت وصف ناپذیر خود، می‌توانند دنیای زیباتری را برای خانه و ساختمان‌های ما خلق کنند. اگر شما هم به این هنر چشم نواز علاقه دارید و می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره آن به دست آورید، بهتر است با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.

 

پتینه چیست؟

پتینه کاری، هنر تلفیق عناصر مدرن و کهن است! با نگاه کردن به یک اثر پتینه کاری، پارادوکس جذابی در ذهن ایجاد می‌گردد که عمیق بودن این هنر را به رخ می‌کشد. منظور از پتینه کاری به عنوان یک تکنیک هنری، ایجاد اثرات مات شدن، تیره شدن و اکسید شدن روی اشیاء مختلف است که جلوه‌ای زیبا و مدرن به آنها می‌بخشد.

پتینه

در پتینه کاری، یک لایه حایل میان شئ مورد نظر و رنگ‌های مخصوص قرار گرفته و حالتی اکسید شده به اشیاء می‌دهد. در واقع در این حرفه، هدف فرسوده و کهنه نشان دادن وسایل مختلف از طریق استفاده از رنگ‌های پوشاننده، روشن کننده و مات کننده است. در این بخش به بررسی چند مورد از پتینه‌های طبیعی معروف می‌پردازیم تا بیشتر با ریشه‌های طبیعی این هنر چشم نواز آشنا شوید:

پتینه مس، برنج و برنز

معمولا اشیاء و ابزارآلاتی که دارای فلزات مس، برنج یا برنز هستند، پس از سالهای طولانی، رنگ سبز معروفی را به خود می‌گیرند که نشان دهنده واکنش شیمیایی میان این فلزات با کربن دی اکسید و آب است. 

پتینه فلزات گران‌بها

پتینه طبیعی فلزات گرانبها نسبت به فلزاتی مانند مس، برنج و برنز، در مدت زمان بسیار بیشتری تشکیل می‌شود که نتیجه واکنش‌های شیمیایی و اکسیداسیون در فلزات تشکیل دهنده آنهاست. معمولا طلا به صورت طبیعی پتینه نمی‌شود، مگر این که با فلزات دیگر ترکیب شود.

پتینه چوب

در صورتی که اشیای چوبی از جنس چوب طبیعی، دارای لایه محافظ با رنگ‌های مخصوص نباشند، به مرور آثار پتینه روی آنها پدیدار شده و ظاهری تیره به خود می‌گیرند که بسیار زیبا و چشم نواز خواهد بود. این موارد، برخی از معروف ترین و محبوب ترین انواع پتینه‌های طبیعی هستند که گذر زمان آنها را ترسیم می‌کند و شکل می‌دهد.

 

مطلب پیشنهادی: مبل چرک‌مرده را چگونه تمیز کنیم؟

 

ویژگی‌های پتینه‌ کاری چیست؟

پتینه کاری، یکی از تکنیک‌های هنری اصیل بر پایه استفاده از رنگ‌های مخصوص است که جلوه‌ای جذاب و منحصربه فرد به اشیا می‌دهد.

از جمله ویژگی‌های پتینه کاری، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از تکنیک پایه یک رنگ تیره روی یک رنگ روشن، به عنوان مثال استفاده از رنگ ذغالی روی خاکستری روشن
  • ایجاد بافت‌ها و رنگ‌های گوناگون روی اشیا
  • افزودن حسِ هنری و اصالت، کهنگی و تاریخی به اشیاء
  • امکان ایجاد طرح و الگوهای سفارشی به سلیقه مشتری
  • محافظت از سطوح و جلوگیری از زنگ زدگی و فرسایش
  • امکان انجام پتینه کاری روی سطوح فلزی، چوبی، سرامیکی و غیره

با این ویژگی‌ها، پتینه کاری می‌تواند یکی از بهترین تکنیک‌های تزئینی در دکوراسیون وسایل و اشیای قدیمی باشد که بدون شک نظر هنر دوستان و علاقه مندان به وسایل آنتیک را هم جلب خواهد کرد.

دکوراسیون

 

انواع پتینه کاری

پتینه کاری، هنرِ تغییرِ رنگ و بافت اشیاست که ظاهری کهنه و تاریخی به سطوح و وسایل گوناگون می‌بخشد. پتینه کاری دارای انواع مختلفی از جمله پتینه کاری روی سیمان، گچ و چوب است که هر کدام تکنیک‌ها و روش‌های خاص خود را دارند. در ادامه به بررسی انواع پتینه کاری و کاربردهای آنها می‌پردازیم تا بهتر با تاثیر این هنر بر دکوراسیون داخلی و زیباسازی وسایل مختلف آشنا شوید.

پتینه‌ روی دیوار سیمانی

یکی از راهکارهای محبوب در زیباسازی فضای داخلی ساختمان‌های تجاری، مسکونی، اداری و فروشگاه‌ها یا گالری‌های هنری، پتینه روی دیوار سیمانی است. در این نوع پتینه کاری، با استفاده از گچ و مواد معدنی، می‌توان طرح و الگوهای اصیل و چشم نوازی روی دیوارهای سیمانی ایجاد کرد. یکی از مزایای پتینه روی دیوار سیمانی، قابل شستشو بودن آن است که این تکنیک را به گزینه‌ای بسیار جذاب برای طراحی داخلی فضای ساختمان‌ها تبدیل کرده است.

پتینه‌ روی دیوار گچی

پتینه روی دیوار گچی، از محبوب ترین انواع پتینه کاری سطوح است که با استفاده از آن می‌توان عیوب و نقص‌های دیوار گچی را پوشاند و ظاهری یکنواخت و خیره کننده به آن بخشید. شما می‌توانید با استخدام ماهرترین پتینه کاران در کمک کار، الگوها و طرح‌های دلخواه خود را با بهترین کیفیت، روی دیوارهای گچی منزل یا محل کار خود پیاده کنید و فضای دلنشین‌تری بسازید.

پتینه کاری

پتینه روی دیوار گچی دارای چند مرحله مهم است که به شرح زیر هستند:

  • پاک کردن سطوح از آلودگی‌ها و سنباده کاری جهت دستیابی به یک سطح صاف و یکنواخت برای اجرای طرح و الگوهای پتینه
  • اعمال یک رنگ پایه به عنوان زیرساز جهت کمک به رنگ پتینه
  • اجرای بافت و الگوهای مورد نظر پتینه روی سطح آماده سازی شده
  • خشک شدن کامل سطح پس از پتینه کاری
  • اجرای یک لایه محافظ جهت افزایش ماندگاری پتینه (در صورت نیاز)

یک پتینه کار ماهر و باتجربه، پس از بررسی سطح مورد نظر، به خوبی مراحل بالا را اجرا کرده و نتیجه‌ای شگفت انگیز را برایتان به ارمغان خواهد آورد.

پتینه‌ روی چوب

وسایل چوبی جزو گران‌قیمت‌ترین و باارزش ترین وسایل در دکوراسیون منازل و ساختمان‌ها به شمار می‌روند که با پتینه کاری مناسب، می‌توان به خوبی از آنها در برابر رطوبت و سایر عوامل محیطی مخرب، محافظت کرد. پتینه روی چوب، ظاهری کهنه و تاریخی به آن می‌بخشد که می‌تواند برای علاقه مندان به هنر و تاریخ، بسیار جذاب و ارزشمند باشد. در پتینه کاری روی چوب، ابتدا سطح مورد نظر با استفاده از موادی مانند الکل سفید، پاکسازی و آماده سازی شده و سپس از طریق روش‌های جوهر رنگ، رنگ‌های حلال در آب، لاک الکل و رنگ روغنی، پتینه کاری می‌شود.

 

مطلب پیشنهادی: چرا بخاری گازی روشن نمیشود؟

 

کاربرد پتینه کاری چیست؟

همانطور که پیش از این اشاره شد، منظور از پتینه کاری، ایجاد ظاهر کهنه و قدیمی در وسایل و اشیای نو است که با استفاده از تغییر رنگ یا تغییر بافت انجام می‌شود. معمولا هنر پتینه کاری به دو دسته کلی، پتینه کاری مدرن و پتینه کاری کلاسیک تقسیم می‌شود و می‌تواند کاربردهای گوناگونی داشته باشد. از مهم ترین کاربردهای پتینه کاری، امکان اجرای آن روی ظروف با جنس‌های سفال، شیشه، فلز، چوب و غیره است که در ادامه به بررسی همه این موارد پرداخته‌ایم.

پتینه کاری کلاسیک

اگر به دکوراسیون آنتیک و کلاسیک علاقه دارید، پتینه کاری کلاسیک می‌تواند به خوبی انتظارات شما را برآورده کند. در این نوع پتینه کاری، بیشتر از رنگ‌های سنگین و باشکوه مانند آبی درباری، طلایی و سبز استفاده شده و جلوه‌ای خاص و فاخر به سطوح مورد نظر می‌بخشد. در پتینه کاری کلاسیک، جهت ایجاد یک فضای قدیمی با ظاهر اصیل، معمولا از ورق‌هایی به رنگ طلا، مس و برنج استفاده می‌گردد که این عناصر در کنار جلوه‌های مات و کدر، می‌توانند سطوح چشم نوازی را خلق کنند. پتینه کاری کلاسیک به دلیل ظرافت بالای خود، نیازمند مهارت و تجربه است و بایستی کار پتینه کاری کلاسیک را به هنرمندان ماهر سپرد تا بهترین نتیجه را به دست آورد.

پتینه کاری مدرن

پتینه کاری مدرن روی سطوح مختلفی از جمله سطوح گچی، چوبی، کاغذ دیواری و سطوح رنگ خورده قابل اجراست. این نوع پتینه کاری، با تلفیق هنرمندانه عناصر مدرن و آنتیک، جلوه‌ای خاص و منحصربه فرد به فضای داخلی ساختمان‌ها می‌دهد.

از جذاب ترین الگوها و عناصر به کار رفته در پتینه کاری مدرن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • الگوهای پوششی با طرح‌های ابر و بادی، آسمان، طبیعت، طرح فرشته و غیره
  • تکنیک‌های رنگ آمیزی مختلف
  • طرح چوب
  • پوشش نقره‌ای روی سطوح
  • استفاده از رنگ‌های زنده
  • الهام از عناصر هنرهای معاصر

شما می‌توانید بنا بر سلیقه و دکوراسیون فضای مورد نظر، الگوها و بافت‌های پتینه کاری مدرن را سفارش دهید تا فضایی جذاب‌تر بسازید و خانه خود را از یکنواختی نجات دهید!

پتینه کاری ساختمان

دیوارهای گچی یا سیمانی ساختمان، به مرور زمان در اثر عوامل محیطی مانند رطوبت، دچار لکه، خوردگی و آسیب دیدگی می‌شوند، به طوری که دیگر یکنواختی ابتدایی خود را ندارند. یکی از بهترین راه‌ها به جای کارهای پرهزینه مانند کناف کاری سقف، پتینه کاری ساختمان است که عیوب و نواقص را پوشانده و ظاهری خاص و متفاوت به آنها می‌دهد.

ساختمان

پتینه کاری ساختمان شامل پتینه کاری روی سقف کناف، پتینه دیوار، پتینه روی کاغذ دیواری، پتینه کاری آسانسور و غیره در سبک‌های مدرن و کلاسیک است. در پتینه کاری ساختمان، ابتدا سطح مورد نظر بررسی شده و در صورت نیاز زیرسازی‌ها و آماده سازی‌های لازم انجام می‌شود و پس از آن، الگوهای دلخواه به اجرا درمی‌آیند.

پتینه کاری روی مبلمان

پتینه کاری روی مبلمان با استفاده از تکنیک‌های پتینه کاری روی چوب انجام شده و موجب ایجاد یک ظاهر کهنه و آنتیک روی آنها می‌شود. همچنین استفاده از پارچه‌های پتینه کاری شده با طرح‌های دلخواه به جای پتینه کاری رو مبلمان هم از محبوبیت بالایی برخوردار است. از آنجایی که طرح و مدل مبلمان، تاثیر بسزایی در دکوراسیون ساختمان دارد، اگر قصد پتینه کاری روی مبلمان را دارید، بهتر است با توجه به دکوراسیون منزل یا محل کار خود، الگوها را انتخاب کنید. به عنوان مثال بهتر است برای پتینه کاری مبلمان مدرن به سراغ سبک‌های معاصر و مینیمال بروید. با انتخاب یک طرح مناسب برای پتینه کاری دیگر نیازی به خرید مبلمان جدید و یا حتی رویه کوبی مبل ندارید.

پتینه کاری روی شیشه

ایجاد ظاهر برنزی، زنگ زده، سنگی یا ترک خورده روی وسایل شیشه‌ای مانند انواع گلدان، ظروف، شمعدان، میزها و غیره با استفاده از هنر پتینه کاری روی شیشه امکان پذیر است. پتینه کاری روی شیشه از طریق دو روش زیر رایج است:

  • پتینه کاری روی شیشه با طرح آماده

در این روش ابتدا سطح شیشه کاملا تمیز شده و سپس طرح پتینه آماده با استفاده از چسب چوب بی‌رنگ روی آن چسبانده می‌شود. در این روش بایستی ظرافت و دقت بالایی به خرج داد تا طرح آماده به طور کامل روی شیشه اجرا شود.

  • پتینه کاری روی شیشه با ترک کراکل

در این روش ابتدا چسب چوب بی‌رنگ را روی شیشه بزنید. در مرحله بعدی، پس از ترک خوردن با افزودن ترک کراکل، میان ترک‌ها را با روغن شاپان یا رنگ اکریلیک پُر کنید.

پتینه کاری روی سفال

پتینه کاری روی سفال به ظاهر ظروف و وسایل سفالی، حالت فلزی یا سنگ مانندی می‌بخشد. همچنین با استفاده از تکنیک‌های حجم ‌سازی، برجسته ‌کاری با خمیر چسب چوب و پودر مل، می‌توان به شکل حرفه‌ای‌تری به پتینه کاری روی سفال پرداخت. معمولا در پتینه کاری روی سفال، برای انتقال هر چه بیشتر حس کهنگی، از رنگ‌های خاکی، نقره‌ای و سبز استفاده می‌شود. همچنین برای جلا بخشیدن به این ظروف، می‌توان اکلیل و پودر نقره‌ای را با هم ترکیب کرد و ظاهری زیباتر به ظروف سفالی پتینه بخشید.

مجسمه

اگر تعدادی ظروف سفالی ساده دارید، می‌توانید با استفاده از تکنیک‌های پتینه کاری روی سفال، با هزینه‌ای مقرون به صرفه و در کوتاه ترین زمان ممکن، آنها را به زیباترین و شیک ترین عناصر خانه خود تبدیل کنید.

پتینه کاری روی فلزات

پتینه کاری فلزات نیاز به دقت و مهارت بالایی دارد. به همین منظور لازم است پیش از اقدام به پتینه کاری روی فلزات، ابتدا از یک پتینه کار باتجربه کمک بگیرید تا پس از بررسی جنس فلز زمینه، بهترین تکنیک را جهت پتینه کاری انتخاب کند. از رایج ترین تکنیک‌های پتینه کاری روی فلزات می‌توان به پتینه براق، پتینه برجسته و پتینه با شن اشاره کرد که انتخاب بهترین تکنیک به جنس فلز پس زمینه بستگی دارد که می‌تواند از جنس مس، برنج، آهن و نقره و غیره باشد. با استفاده از هنر پتینه کاری روی فلزات می‌توان وسایل فلزی، درب و پنجره‌ها، نرده‌های فلزی، فرفوژه‌ها، زیور آلات و مجسمه‌های فلزی را به زیباترین شکل ممکن تبدیل کرد.

پتینه کاری روی سقف

پتینه کاری روی سقف یکی از جذاب ترین روش‌ها برای ایجاد بافت و جلوه‌های بصری منحصربه فرد روی سقف است. با پتینه کاری روی سقف می‌توان عیوب و ناهمواری‌ها یا لکه‌های ایجاد شده روی سقف را به خوبی پوشش داد و احساس کهنگی و اصالت را به فضای داخلی ساختمان بخشید. فرآیند پتینه کاری روی سقف شامل آماده ‌سازی سطح سقف، اعمال رنگ‌های پایه و سپس استفاده از تکنیک‌های مختلف پتینه ‌کاری مانند برش، ضربه و یا استفاده از ابزارهای خاص برای ایجاد بافت و الگوهای دلخواه است. همچنین استفاده از لایه‌های محافظ مانند وارنیش پس از اتمام کار، دوام و ماندگاری پتینه را افزایش می‌دهد و زیبایی آن را حفظ می‌کند.

 

مطلب پیشنهادی: چرا چراغ روغن پراید روشن می‌شود؟ دلایل و راه‌حل‌ها

 

مزایای پتینه کاری ساختمان چیست؟

تا اینجا به خوبی با پتینه کاری و کاربردهای آن آشنا شدیم. این هنر اصیل با جلوه دادن به وسایل، ساختمان‌ها و عناصر دکوراسیون داخلی مانند مبلمان و غیره، احساس آرامش و طراوت را به خانه‌تان هدیه می‌دهد تا در فضایی سرشار از المان‌های تاریخی و ارزشمند زندگی کنید.

از مزایای پتینه کاری ساختمان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان اجرای پتینه کاری روی ظروف سفالی و چوبی و شیشه‌ای و فلزی، زیورآلات، وسایل آشپزخانه، دیوار، سقف، مبلمان و غیره
  • سریع و راحت بودن فرایند پتینه کاری و خشک شدن در مدت زمان کوتاه
  • امکان جایگزینی پتینه کاری روی دیوار گچی به جای نقاشی ساختمان و نصب کاغذ دیواری
  • پوشش ایرادات و عیوب و ناهمواری‌های دیوار یا وسایل به وسیله پتینه کاری
  • قابلیت شستشو
  • هزینه مقرون به صرفه

با توجه به مزایای بالا، آیا شما هم برای زیباسازی وسایل و فضای داخلی ساختمان خود، از خدمات پتینه کاری سایت کمک کار استفاده خواهید کرد؟

 

مطلب پیشنهادی: آموزش هواگیری رادیاتور شوفاژ

 

 

دکوراسیون داخلی

 

پتینه کاری با کمک کار

سایت کمک کار یکی از معتبرترین سایت‌های حاضر در زمینه ارائه خدمات پتینه کاری است که با بهترین و باتجربه‌ترین پتینه کاران در تهران و سایر شهرستان‌ها همکاری می‌کند. شما می‌توانید با ثبت سفارش پتینه کاری خود در سایت کمک کار، بهترین پتینه کار را استخدام کرده و طرح یا بافت مورد نظرتان را اجرا کنید.

از مزایای ثبت سفارش پتینه کاری در سایت کمک کار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان ثبت سفارش رایگان و سریع در سایت کمک کار
  • بررسی نمونه کارها، تجربیات و مهارت‌های پتینه کارهای مختلف جهت استخدام بهترین پتینه کار
  • استفاده از بهترین و باکیفیت ترین متریال در پتینه کاری
  • امکان پرداخت هزینه به صندوق امن کمک کار
  • امکان پیگیری مراحل کار و ارتباط با پتینه کار در طول پروژه

سایت کمک کار در تمام طول پروژه پتینه کاری در کنار شماست تا با بهترین امکانات و متریال، در کوتاه ترین زمان ممکن و با هزینه‌ای مقرون به صرفه، خانه‌ای زیباتر برای خود و خانواده‌تان بسازید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
بلهخیر
نویسنده مطلب ژاله برومند
توسعه محتوا، سئو و سوشیال مدیا مارکتینگ از علایق من هست و برای رسیدن به موفقیت و بهترین‌ها همیشه در تلاش هستم. در کنار تلاش برای رسیدن به موفقیت، همواره سعی در بروزرسانی اطلاعاتم دارم و کمک میکنم تا بین رقبای کسب و کار خودتون بدرخشید و برندی متمایز داشته باشید.
دیدگاه شما

بدون دیدگاه
fitoject-logo
کمک کار، مرجع خدمات حضوری
خدمات حرفه‌ای و تخصصی
کمک‌کار، همه‌کار شما! با کمک‌کار، از شر دغدغه‌های نظافت، تعمیرات و نصب راحت شوید. متخصصان ما در کمترین زمان ممکن و با بالاترین کیفیت، خدمات مورد نیاز شما را در محل انجام می‌دهند. زندگی راحت‌تر، فقط با یک کلیک!!