سیستم آبیاری قطره ای باغچه و فضای سبز
آبیاری قطرهای چیست؟
آبیاری قطرهای، یک روش نوین برای تأمین آب مورد نیاز گیاهان است. در این روش آب با فشار کم از طریق روزنههای کوچکی به نام قطره چکان، مستقیما و به آرامی به ریشه گیاه میرسد. این اتفاق باعث میشود که صرفهجویی در مصرف آب تا ۸۰ درصد افزایش پیدا کند. همچنین به دلیل اینکه فقط لایه سطحی خاک مرطوب میشود، تبخیر آب بهطور قابلتوجهی کاهش مییابد.
مزایای آبیاری قطرهای چیست؟
- صرفهجویی در مصرف آب: آبیاری قطرهای به دلیل عملکرد هوشمند خود، مصرف آب را به حداقل میرساند.
- کاهش مصرف کود: به دلیل اینکه آبیاری در این سیستم موضعی است، میزان شسته شدن و هدر رفتن کودها کاهش پیدا میکند.
- افزایش بازدهی محصولات: در این روش آب به اندازه کافی و به صورت آهسته و پیوسته به ریشه گیاهان داده میشود. به علاوه میزان و نوع آبیاری بر اساس نوع گیاهان قابل تنظیم است. در نتیجه محصولات کشاورزی، کیفیت بالاتری خواهند داشت.
- قابل اجرا در اکثر مناطق: سیستم آبیاری قطرهای حتی در زمینهای شیبدار و با اشکال نامنظم نیز قابل استفاده است.
- امکان استفاده از آب شور: یکی از مهمترین مزایای این نوع از آبیاری، امکان استفاده از آب غیرآشامیدنی یا آب شور است. به دلیل نحوه آبیاری در این روش، خاک همواره مقداری مرطوب است. در نتیجه نمک موجود در آب، رقیق باقی میماند و روی سطح خاک جمع نمیشود.
- بهبود کیفیت خاک: در آبیاری قطرهای باغچه و مزارع کشاورزی، رشد علفهای هرز و فرسایش خاک کاهش پیدا میکند. در نتیجه، این سیستم به طور غیرمستقیم باعث بهبود کیفیت خاک میشود.
- کاهش هزینهها: این نوع از آبیاری به دلیل اینکه به فشار کمتری نیاز دارد، انرژی کمتری نیز مصرف میکند. به علاوه در این روش، نیروی انسانی کمتری مورد نیاز است. همهی اینها باعث میشود که کاهش هزینههای رسیدگی و مراقبت از مزارع و باغچهها کاهش یابد.
معایب آبیاری قطرهای چیست؟
اگرچه که این روش مزایای بسیار زیادی دارد، اما لازم است که از معایب آبیاری قطرهای نیز آگاه باشید. دانستن تمامی نکات مربوط به این سیستم، میتواند در گرفتن تصمیم درست به شما کمک میکند.
برخی از معایب آبیاری قطرهای شامل موارد زیر است:
- امکان گرفتگی قطره چکانها: به دلیل اینکه روزنههای خروجی قطره چکانها بسیار باریک است، بعد از مدتی ممکن است دچار گرفتگی شوند. این اتفاق، مانع از رسیدن آب به ریشه گیاهان و در نتیجه از بین رفتن آنها میشود. جلبکها، میکروبها و اکسید آهن شایعترین موادی هستند که باعث انسداد مسیر آب میشوند. این مواد ممکن است در آب تصفیهنشده وجود داشته باشند. به همین دلیل نصب سیستم فیلتراسیون برای تصفیه آب و جلوگیری از رسوب مواد، ضروری است.
- عدم توزیع یکنواخت آب: علیرغم اینکه آبیاری قطرهای در اکثر مناطق قابل استفاده است، اما اگر شیب زمین بیش از حد باشد ممکن است توزیع آب بین همه گیاهان یکنواخت نباشد. البته این مشکل با طراحی دقیق و اصولی قابل رفع است.
- هزینه اولیه بالا: اگرچه که این سیستم یک روش اقتصادی و کمهزینه محسوب میشود، اما هزینههای اولیه برای خرید تجهیزات و راهاندازی آن بیشتر از سایر روشها است.
- مشکلات مربوط به کوددهی: گاهی برخی از کودهای مورد نیاز گیاهان و محصولات، برای فعال شدن نیاز به آبیاری بارانی دارند. در این شرایط آبیاری قطرهای برای این فضا مناسب نیست.
رفع گرفتگی در سیستم آبیاری قطرهای با اسیدشویی
تقریبا میتوان گفت که اکثر مواد شیمیایی که باعث گرفتگی لولهها و قطره چکانها میشوند، آهن و کلسیم کربنات هستند. کلسیم کربنات معمولا در اثر عواملی مثل افزایش دما، تبخیر آب و بالا رفتن PH آب ایجاد میشود.
یکی از راههای از بین بردن این گرفتگیها، کاهش PH آب از طریق اسیدشویی است. در این روش از ترکیبات مختلفی از جمله سولفوریک اسید، نیتریک اسید یا HCl استفاده میشود. همچنین جهت حفظ PH آب در محدوده خنثی، امکان استفاده مداوم یا دورهای از این ترکیبات وجود دارد.
نکات مورد توجه بعد از اسیدشویی:
- این کار به دلیل حساسیت بالایی که دارد، بهتر است توسط افراد متخصص و کاربلد انجام شود.
- مدت زمان اسیدشویی نباید بیشتر از ۲۰ دقیقه باشد زیرا میتواند گیاهان را از بین ببرد.
- بعد از اسیدشویی، سیستم باید با آب شسته شود تا اسید باقیمانده از بین برود.
- اگر لولهها و اتصالات از جنس آهن یا آلومینیوم باشند، اسیدشویی برای این سیستم مناسب نیست زیرا باعث خوردگی آنها میشود.
انواع روشهای آبیاری قطرهای کدام هستند؟
آبیاری قطرهای سفالی، آبیاری قطرهای بابلر، آبیاری با آرایش دو ردیفه نمونههایی از روشهای آبیاری گیاهان هستند. به طور کلی روش آبیاری قطرهای بر اساس کیفیت خاک منطقه، شرایط اقلیمی، میزان آب و نوع محصولات مورد نظر متفاوت است. هر یک از این روشها، ویژگیها و کاربردهای مخصوص خود را دارند. در ادامه تعدادی از روشهای مختلف آبیاری را برای شما شرح میدهیم.
آبیاری قطرهای زیر سطحی
در روش آبیاری زیر سطحی، لولهها و قطره چکانها در عمق حدودا ۴۰ سانتیمتری در زیر خاک قرار میگیرند. در نتیجه آب مورد نیاز گیاهان مستقیما به ریشه آنها میرسد. این روش مزایای زیادی از جمله کاهش مصرف کود و آب، کاهش بیماریهای ناشی از رطوبت و تسهیل فرآیندهای کشاورزی دارد. آبیاری قطرهای زیر سطحی بهترین انتخاب برای مناطقی است که دچار کمآبی هستند.
آبیاری قطرهای نواری یا تیپ
در این روش، نوارهایی از جنس پلی اتیلن به صورت خوابیده و با ضخامتهای مختلف استفاده میشوند. آبیاری گیاهان توسط قطره چکانهای این نوارها انجام میشود. آبیاری قطرهای نواری بیشتر برای محصولات یکساله و صیفیجات کاربرد دارد.
آبیاری قطرهای لوپ یا حلقهای
آبیاری قطرهای لوپ برای گیاهان و محصولاتی مناسب است که به آب متوسط تا زیاد نیاز داشته باشند. همچنین این روش بهترین گزینه برای گیاهان جوان و تازه کاشته شده محسوب میشود. در ابتدا تعداد قطرات قطره چکان کم و با رشد گیاه، بیشتر میشود.
آبیاری قطرهای یک ردیفه
این روش مناسب گیاهان و درختانی است که به آب کمی نیاز دارند و در سالها اولیه رشد خود هستند. برای استفاده از آبیاری قطرهای با آرایش یک ردیفه، بهتر است گیاهان در فاصله کمتر از ۲ سانتیمتر کاشته شده باشند.
کاربردهای آبیاری قطرهای در محیطهای مختلف
همانطور که اشاره شد، سیستم آبیاری قطرهای به دلیل ویژگیها و مزایای منحصر به فرد خود، در محیطها و مکانهای متعددی کاربرد دارد که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
- مزارع کشاورزی: بیشترین مکانی که از این روش آبیاری استفاده میشود، زمینها و مزارع کشاورزی است. این روش مناسب محصولات ردیفی مثل هندوانه، گوجه و خیار است. به علاوه از بیماریهای ناشی از رطوبت ساقه و برگ، جلوگیری میکند.
- باغچهها: آبیاری قطرهای باغچه و باغ، نقش مهمی در تأمین آب مورد نیاز درختان میوه دارد. همچنین از تبخیر زیاد آب و خشک شدن درختان در فصول گرم سال جلوگیری میکند.
- گلخانه: سیستم آبیاری قطرهای گلخانه، برای گیاهان حساس به رطوبت بسیار مناسب است. همچنین امکان هماهنگی با دستگاههای کودآبیاری را نیز دارد.
- فضای سبز خانگی: بسیاری از افراد علاقه زیادی به نگهداری و مراقبت از گل و گیاه در منزل خود دارند. استفاده از این سیستم به افراد این امکان را میدهد تا علاوه بر صرفهجویی در مصرف آب، هنگام مسافرت یا نبودن در منزل دغدغه رسیدگی به گیاهان خود را نداشته باشند.
تجهیزات مورد نیاز در آبیاری قطرهای
به طور کلی برای اجرای آبیاری قطرهای، لوازم و تجهیزات مخصوصی لازم است که برخی از آنها عبارتند از:
- دستگاه فیلتراسیون
- پمپ
- قطره چکان
- لولههای آبرسان
- لوله اصلی و فرعی
- تایمر آبیاری
- شیر تنظیم فشار
هزینه اجرای سیستم آبیاری قطرهای در محل چقدر است؟
قیمت و هزینه این خدمات به عوامل متعددی بستگی دارد. در نتیجه نمیتوان یک قیمت ثابت برای آن مشخص کرد. به طور کلی برخی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت اجرای طرح آبیاری شامل:
- مساحت محیط: هزینه این خدمات بر اساس متر مربع تعیین میشود. طبیعی است که هر چقدر مساحت زمین یا محیطی که قرار است این سیستم در آن طراحی و اجرا شود بزرگتر باشد، به لوازم و تجهیزات بیشتری نیاز است. در نتیجه هزینه کلی افزایش مییابد.
- نوع گیاهان و محصولات: نوع گیاهان کاشته شده نیز از دیگر عوامل موثر در تعیین قیمت آبیاری قطرهای است. زیرا روش آبیاری بر اساس نیاز گیاه به آب، تغییر میکند.
- دستمزد اجراکننده طرح: مسلما افراد متخصص و حرفهای، دستمزد بالاتری برای ارائه این خدمات دریافت میکنند.
- خدمات و تجهیزات جانبی: گاهی ممکن است افراد در کنار این سیستم آبیاری، به تجهیزات و خدمات دیگری از جمله ابزار تشخیص رطوبت، خدمات کوددهی یا سمپاشی نیز نیاز داشته باشند. در این صورت هزینههای نهایی بیشتر خواهد بود.
- محل پروژه: محل زمین یا مزارع، نقش مهمی در تعیین قیمت این خدمات دارد. هرچه زمین در موقعیت دورتری قرار داشته باشد، هزینههای حمل و نقل و جابهجایی تجهیزات بیشتر خواهد بود.
سفارش آبیاری قطرهای در محل با کمککار
اگر شما هم به دنبال آبیاری قطرهای باغچه یا فضای سبز خود هستید، میتوانید از پلتفرم کمککار کمک بگیرید. درخواست خود را به صورت آنلاین و رایگان ثبت کنید و منتظر پیشنهادات متخصصان باشید.